Keresés ebben a blogban

2016. február 27., szombat

Ha elgurul a gyógyszer... Indulatkezelés kulturáltan




Amikor valaki sakál módjára üvölt egy apróság miatt, vagy dühében falhoz vágja a telefont , akkor azt mondjuk rá, hogy nem komplett, dúvad, bolond. Kicsit finomítunk, ha egy szerettünkről van szó; ilyenkor az illető heves vérmérsékletű, indulatos. Egyik sem pozitív tulajdonság, pedig a szakértő szerint az indulat termékeny energia, csak megfelelő mederbe kell terelni.

Az indulatkezelési probléma sokszor temperamentumbeli sajátosság, alapvetően olyan versengő alkatokra jellemző, akikben nagyon erős a dominanciára való hajlam. Baj akkor van, amikor az indulatok a megoldatlan feszültségek, konfliktusok miatt rossz irányt vesznek. Ez nemcsak a dühös ember környezetének megterhelő, hanem az indulatait nehezen kezelő felet is bántja, hiszen amikor tisztul a köd, pontosan látja, hogy mi történt. (Még ha nem is vallja be.) Egy lendületes, impulzív alkat – aki a statisztikák szerint nagyon sokszor vezető beosztásban dolgozik, vagy irányító szerepet tölt be – gyakran szembesül azzal a problémával, hogy a saját energiáit nehéz egyensúlyban tartania.

Nők is, férfiak is

E. Tóbiás Sára pszichológus egyéni és párterápia keretében is foglalkozik indulat- és agressziókezeléssel. Praxisában férfiak és nők egyforma számban jelennek meg. - A temperamentumos nők vagy magukhoz hasonló párt keresnek, vagy ők hordják a nadrágot a kapcsolatban, a párjuk pedig szelídebb alkat. Az indulatkezelésben elfogadott szabály, hogy őrizzük mega  nyugalmunkat azzal szemben, aki dühös, de az indulatos nőkkel szemben általában az ellenkezője vezet eredményre: az indulat vet gátat az indulatnak. A nőket gyakran csak tovább hergeli, ha a párjuk a legnagyobb tomboláskor is higgadt marad, nekik szükségük van arra, hogy valaki megállj parancsoljon, valami kibillentse őket. Volt olyan pár, akiknél nagyon gyors eredményt hozott, amikor a nő elkezdett azon dolgozni, hogy másképpen kommunikáljon otthon, a párja pedig megtanulta, hogyan kell azt mondani: "Na most már elég legyen!"

Az indulatos nők másik csoportja a kisgyermekes anyukák , ők rendkívüli mértékben megszenvedik, amikor indulatossá válnak a saját otthonukban. Leggyakrabban a kimerültség és a felgyülemlett feszültség válik kezelhetetlenné, és ez a stresszhelyzet vagy vállalhatatlan stílusban folytatott veszekedésként, vagy fizikai bántalmazásként robban fel. Nem arról van szó, amikor az anya veszélyezteti a kisgyermek épségét, hanem amikor dühében a fenekére csap. Ezeket a szituációkat követően az anyák gyakran összeomlanak. A férfiak esetében hajlamosít a magas tesztoszteron szint és a szteroidok szedése. ezeket a faktorokat pedig felerősíti. ha gyermekkorában bántalmazás érte, és feldolgozatlan harag maradt benne. Ezek a férfiak gyakran a sebezhetőséget kompenzálják a domináns, versengő, mindig győzni akaró személyiségükkel, ezért nem tűrnek ellentmondást. Folyamatosan nyertes-vesztes játszmákba bonyolódnak, és gyakran kiderül, hogy mindig versenyezniük kellett azért, hogy az apjuktól megerősítést kapjanak. Ezek az emberek pedig tényleg nagyon ügyesek: verbálisan, intellektuálisan, erőforrások tekintetében is, náluk a cél az, hogy megtanuljanak bánni a saját erejükkel.

Terápia és tréning


A szakértő meséli, hogy a férfiak gyakran úgy jutnak el hozzá, hogy a párjuk ultimátum elé állítja őket: vagy pszichológushoz fordulnak, vagy le is út, fel is út.

- A tréning a hozott problémákra építkezik, ennek része az elmélet, a konfliktuskezelési technikák, és az indulatos helyzeteket feldolgozó szituációs játékok. A jelentkezők hamar ráéreznek, hogy ők miket tudnak a saját eszköztárukból hatékonyan felhasználni. Az elsődleges cél, hogy legyen egy határ, egy piros vonal, amit nem szabad átlépni. Ahogy az állapot fokozódik, fel kell ismerni, hogyan onnan nem szabad továbbmenni. A párkapcsolatban ki kell alakítani egy kölcsönösen elfogadott jelzést, ami arra figyelmeztet, hogy ne hergeljük egymást, és akkor a vitának is ott van vége, azt követően már ne szóljon senki. Sok pár jelezte, milyen felszabadító volt számukra, hogy nem nyomasztotta őket a "törvény", miszerint nem szabad haraggal lefeküdni. Megnyugodtak, megpihentek, és könnyebben hangzott el az a két-három mondat, ami valóban megnyugvást, megoldást hozott. A problémák megdolgozhatók, sokszor látom, hogy az indulatos, kemény férfi is mennyire szeretne tenni azért, hogy a kapcsolata jobb legyen, mert őt is bántja mindaz, ami történik.

Az egyéni és párterápia mellett segít a pszichodráma csoport, a családállítás, különösen, ha feldolgozatlan harag áll a háttérben. A konfliktuskezelés egyik kulcsa a tudatosság, ezt lehet segíteni olyan módszerekkel, mint a légzéstechnika és a relaxáció, de ezek csak akkor működnek, ha az ember nyugodt körülmények megtanulja és begyakorolja a mechanizmust. Megfigyelhető, hogy stresszes helyzetben a mellkasba vesszük a levegőt, a légzés felületessé válik, ez pedig megnöveli a feszültséget. Ezzel szemben a hasi légzés nagyon gyorsan ellazítja a testet, és erre gyorsan reagál az idegrendszer. A megfelelő légzéstechnika azért nagyon jó, mert mindig kéznél van, bármikor bevethető.

Házi gyógymód


Az indulatos embereknél a szervezet egy állandó készenléti "harcolj vagy menekülj" állapotban van. A feszültségekkel szembeni toleranciaküszöbük egyre lejjebb megy, és a legapróbb ingerre is képesek robbanni. Az állapotot fokozza a stressz, az éhség, a vércukorszint esése. A terápa, a tréning hatalmas támasz tud lenni, de az is rengeteget segíthet, ha a pár leül, és nyugodt körülmények között, megfelelő hangnemben végigbeszélik, hogy mi jelenti a problémát. Fontos, hogy egyik fél se at tűzze ki célul, hogy konfliktusmentes, rózsaszín ködben fognak élni az elkövetkező ötven évben. El kell fogadni, hogy feszültség és indulatok lesznek, a nehéz élethelyzetek mindezt fokozzák, tehát nem azt kell keresni, hogyan lehetne az indulatokat megszüntetni, hanem azt, hogy ezt miképp lehetne a saját életükben helyes irányba terelni. E. Tóbiás Sára szerint segít, ha a pár végigveszi a konfliktus-forgatókönyveit: vannak helyzetek, amelyek ismétlődnek és ezek kezelése sokszor egyfajta bevett mintát követ.

Képtalálat a következőre: „forehead kiss man and woman”- Érdemes ezeken a forgatókönyveken lépésenként végigmenni, elemezni a helyzeteket. Mi váltja ki a konfliktust, hogyan reagál az egyik, a másik, mikor sikerült a legjobban kijönni a helyzetből, mi volt olaj a tűzre stb. Segít, ha végiggondolja az indulatos fél, hogy mi az amin felhúzta magát; azon a bizonyos helyzeten, vagy valamilyen más feszültséget hozott magával, vagy csak egyszerűen idegesíti valami a másikban. Ezeket muszáj megfogalmazni, megkapargatni a felszínt. Nincs indulatmentes ember, csak az indulat irány változó. Az sem jó, ha valaki mindig lenyeli a dühét és nem fejezi ki az érzelmeit, ez ugyanúgy indulatkezelési probléma.

Jónap Rita cikke a Nők Lapja 40. lapszámában

További Konfliktus klinika cikkek a témában:



A harag alvó vulkánja - Interjú a várpalotai kettős gyilkosságról
Dühös vagyok, mit tegyek?
Az agressziókezelés művészete - Dühös emberek a láthatáron
Agresszió az ádáz bestia. Jó vagy rossz?
Terápiás székben az indulat
Az erőszak génje - Tehetünk valamit az öröklött hajlamokkal szemben?


Kérdés az Olvasóhoz:



Ön hogyan kezeli párkapcsolati konfliktusait?



Egyéni és párkapcsolati tanácsadás
www.konfliktusklinika.hu

1 megjegyzés:

  1. Helló, adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen kölcsönt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. keres! Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű, 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

    VálaszTörlés