Keresés ebben a blogban

2013. április 4., csütörtök

Könyvespolc

Riekje Boswijk-Hummel: Harag – Felismerni, megérteni, elengedni






A harag- és indulatkezelésben gyakorlati útmutatást nyújtó önsegítő könyvek sorában a holland származású pszichoterapeuta munkája valóban figyelmet érdemel. Riekje Boswijk-Hummel a Gestalt-terápiában szerezett tapasztalatokat. Férjével, Jan Boswijk-kel közösen 1985-ben létrehozta a Boswijk Központot, ahol több mint húsz esztendőn keresztül pszichoterapeutaként és a Transzperszonális Pszichoterápiás Oktatóközpont oktatójaként tevékenykedett. Szemléletét meghatározza bioenergetikában szerezett gyakorlata, illetve a keresztény misztika és a buddhizmus tanulmányozása. Sajátos látásmódot alakított ki az emberről, melyet energetikai, érzelmi és spirituális egységnek tekint. Magyar nyelven A párkapcsolat forradalma című könyvét olvashatta a hazai közönség ugyancsak az Ursus Libris kiadó gondozásában.




Harag - Felismerni, megérteni, elengedni című könyve részletesen tárgyalja a harag természetét, megnyilvánulási formáit és hatását önmagunkra és kapcsolatainkra. Bemutatja a harag felismerésének, megfékezésének és elengedésének gyakorlati praktikáit, és részletesen elemzi a harag hátterében meghúzód valódi okokat. A harag kiélése helyett a frusztráló helyzet megoldását helyezi fókuszba és a problémamegoldás útján is elkíséri az olvasót.





A harag olyan stresszhormonok által felerősített energia, amely arra törekszik, hogy a célunk elé gördülő akadályt elhárítsa az útból és kivédje a fenyegető fájdalmat. A fájdalom, a félelem, a veszteségérzet, a csalódottság átélése helyett, a düh, mint takaróérzelem jelenik meg. Boswijk-Hummel szerint a harag kiélése nem megoldás indulataink kezelésére. A harag mögött meghúzódó valódi okra kell gyógyírt találnunk, ha szeretnénk megszabadulni a harag fogságából. Meg kell tanulnunk elfojtás nélkül átérezni dühünket úgy, hogy közben ne romboljunk vele.

A harag hátterében meghúzódó fájdalom felé a harag elismerése nyitja meg az utat. Ha nem visszavágunk, hanem megtanuljuk kezelni indulatainkat és a harag okát kezdjük kutatni, automatikusan feloldódik a pusztító érzelem. Ha a szitkozódás helyett időt kérünk magunknak, amelyet a harag okának felderítésére fordítunk, felkészülhetünk érzéseink konstruktív kommunikációjára, kapcsolataink rendezésére, a tisztázó, őszinte beszélgetésekre. Ne feledkezzünk meg arról, hogy csak akkor tudjuk látni a másikat, és akkor tudunk elfogadóak lenni, ha azt érezzük, minket is látnak és elfogadnak. Tegyünk érte!


További Konfliktus klinika cikkek a témában:




Kérdés az olvasóhoz:


Olvasta? Önnek mi a véleménye a könyvről?



Egyéni és párkapcsolati tanácsadás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése