Keresés ebben a blogban

2013. január 16., szerda

Agresszió, az ádáz bestia. Jó vagy rossz?




Az agresszív érzelmek, mint a harag, vagy annak kisebb intenzitású, rövidebb ideig tartó formája a düh, vagy akár a gyűlölet, az irigység és a féltékenység ismerős fenevadak az életünkben. Sok gyötrelem és kellemetlenség vissza-visszatérő forrásai. Nem elég, hogy szenvedést okoznak, sokszor tapasztaljuk, hogy kiszolgáltatottá válunk velük szemben, és kérlelhetetlenül átveszik az irányítást felettünk. Lehetnek alkalmi vendégek egy-egy dühös kifakadás, dühroham formájában, de az agresszív viselkedés jellemvonássá is válhat, és állandó meghatározója lehet a viselkedésnek.

A gyűlölet az egyik legádázabb, legpusztítóbb emberi érzelem, ami mindig bosszúért kiált. Gyökere az élettörténetben, illetve a tudattalanban keresendő. A gyűlöletet valamilyen elviselhetetlen félelem, veszteség vagy bűntudat váltja ki, célja pedig a fájdalom ellen való védekezés. A düh és harag mindig takaró érzelem, amelyet az igazságtalannak vélt veszteség, vagy a célok teljesülését meghiúsító akadályok következtében átélt lelki frusztráció okoz.

Hárdi István definíciója szerint az agressziót ellenséges, legtöbbször feszültséggel járó belső rezdülések, élmények előzik meg. Irányulhat a külvilágra, a személyre vagy az átélőre magára. Az agresszív viselkedést tudatos vagy tudattalan késztetések táplálják és közvetve vagy közvetlenül, esetleg átalakult formában (elfojtott agresszióból származó szorongásban, testi tünetben) nyilvánulhat meg.
A szabadjára engedett agresszió legalább olyan pusztító lehet, mint az elfojtott érzelmek. Pszichoszomatikus megbetegedések jellemzően akkor is kialakulhatnak, ha az agresszió elfojtódik. Ennek hátterében nemcsak csak az agresszió levezetés zavara állhat, hanem az érzelmek felismerésének és átélésének nehézségei.

Bach és Goldberg szerint a konstruktív értelemben agresszív ember felismeri szervezete igényeit, amit betegség (szomatikus krízis) állapotában arra tud használni, hogy aktív a betegség leküzdésére irányuló küzdelmet folytasson. Az agresszív impulzusok egészséges kifelé irányulásának önmegerősítő funkciója van. Hatása gyógyítja a lelket.
Látjuk tehát, hogy az agressziónak éppen elég negatív aspektusa teszi pokollá az életünket, így aztán nehéz jót is feltételezni róla. Ennek ellenére az agresszió rendkívül értékes energiát mozgósít bennünk, és kizárólag rajtunk múlik, miként élünk vele.

Erich Fromm megkülönbözteti a jóindulatú (benignus) és a rosszindulatú (malignus) agressziót. A jóindulatú agresszió lényege az önvédelem, az élet fenntartása, illetve a védekezés. A jóindulatú agresszió táplálja az önérvényesítést, hátterében nem áll ártó szándék és előfordulása jellemzően alkalmi jellegű. Az agresszió konstruktív formája bölcsen használja fel az indulat energiáit, így hasznunkra válik.

Ha dühöt érzünk, valami bánt bennünket, amivel dolgunk van. A felindult állapot cselekvésre késztet, és fontos üzenetet hordoz. Igények, szükségletek, vágyak fogalmazódnak meg a mélyén, amelyek elfogadást és megbocsátást sürgetnek, illetve egy problémás helyzet megoldását várja tőlünk.

ETS.

Ajánlott irodalom: Hárdi István: Az agresszió világa, Medicina, 2000


További Konfliktus klinika cikkek a témában:


Kérdés az olvasóhoz:


Ön elfojtja vagy szabadjára engedi dühét?




Egyéni és párkapcsolati tanácsadás



2 megjegyzés:

  1. M.Etelka email cimem: majte49@gmail.com2015. július 9. 0:56

    Tanácsokat kérek mert nem tudom mit csináljak. Én egy nagymama vagyok akinek a lánya a manipulátor élettársa. Van két gyermekük. Az apa sem a lányomat, sem a gyermekeit nem szereti, csak kifelé ezt a látszatot mutatja. A lányomat teljesen manipulálja egyfolytában és ellenem forditotta.Ellenem fordította még a testvéreimet, mindenkit akit ismerek, engem tüntetett fel mindenki előtt a legrosszabb embernek. A lakás ahol élnek a lányom nevén van, a társa az apa egy fillért nem tett bele. Nem tudok a lányommal beszélni, hogy kivel él, mert meg sem hallgat. Több hivatalos szervhez fordultam akik azt tanácsolták, hogy az unokáimat minél többet menekitsük ki otthonról. De ez szerintem nem megoldás. Addig mig ez az ember nem érez veszélyt, nem bántja a lányomat és az unokáimat. Ezt a tanácsot kaptam. De ez nem mehet sokáig meg teljesen tönkre teszi a lányomat és az unokáimat. A lányom 42 évesen 48 kg. Nem merek már semmit tenni, mert félek, hogy valami nagy baj fog történni. A férfi ha olyan helyzetben van ki tör belőle az erőszak. Ha valaki tud nekem olyat tanácsolni, elfogadom. Ez az állapot már 3 éve tart, már találkoztam vele karácsonykor, az iskolai ünnepségeken mintha misem történne. A lakásba ahol laknak egy évben egyszer megyek fel, amit mi nagyszülök vettünk a lányomnak és az unokáimnak. Hogyan tudnám a lányomat észhez téríteni, erre várom a tanácsokat, hisz teljesen tanácstalan vagyok, féltem őket. Egy nagymama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Etelka!
      A lányának arra van nagy szüksége, hogy visszataláljon saját céljaihoz, és felépítse önálló, független személyiségét. Azt kell belátnia, hogy az egészsége törődést igényel, amit azért sem szabad figyelmen kívül hagynia, mert a gyermekeknek szánt törődés, figyelem és gondoskodás sem lehetséges, ha az édesanya energiái fogytán vannak. Azért kell önmagamnak fontosnak lennem, hogy másoknak is tudjak adni magamból. Érdemes segíteni a lányának abban, hogy végig tudja gondolni, minek nem szentel figyelmet, ami a saját kiteljesedése szempontjából fontos vagy csorbát szenved. Először fel kell ébrednie saját önbecsapásaiból. Fontos, hogy a gyerekek is olyan példát lássanak maguk előtt, hogy szabad és lehet önmagunkat választani, saját célokat követni, önámítás nélkül, még ha ezek akadályokba ütköznek akkor is. Milyen álmai vannak a lányának? Mi az, ami szeretett volna megvalósítani az életében és nem sikerült? Hogyan látja azt az önmagát, akit nem a körülmények korlátoznak? Először arra a felismerésre kell eljutnia, hogy többet veszít azzal, ha nem ezt helyezi előtérbe, mint azzal, hogy áldozatot vállal és a mindenkit eltaszít, aki csak emlékezteti erre. A gyerekek nyilvánvalóan elsőbbséget élveznek, legfőképp, amíg intezív figyelmet igényelnek, de mellette nem szabad szem elől téveszteni, mire van szükségem ahhoz, hogy a kapcsolatban nemcsak egy fél legyek, vagy negyed, hanem teljes, egész.
      Érdemes levelet írni neki, illetve olyan cikkeket megmutatni, elküldeni neki, amik segítenek abban, hogy eljusson a felismerésekhez, amire szüksége van. Az is fontos, hogy ne támadja a párját, hiszen, ha így tesz, ő védeni fogja őt és ellenáll. Arra érdemes felhívni a figyelmét, hogy mit lát a környezet, miben szenved hiányt és mire van szüksége ahhoz, hogy helyreálljon a testi egészsége. Nem kell tanácsokat adni, csak kérdezni és elérhetőnek maradni. Aki szereti őt, látja az igazi önmagát, és bármikor elérhető marad számára, ha eldöntötte, hogy szeretne visszatalálni ehhez a lényhez. A siker sajnos nem garantált, de az esély mindig ott van.

      Törlés