Keresés ebben a blogban

2013. március 7., csütörtök

Könyvespolc

Dr. George Simon: Báránybőrben - A nyílt agressziótól a manipulációig





Dr. George Simon a manipulátor személyiségek és a karakterzavarok vezető szakértője jól ismeri a manipuláció természetrajzát. Klinikai szakpszichológusként évtizedek óta folytat magánpraxist, számtalan kliens történetén keresztül alapos bepillantást nyerhetett a manipuláció világába. Dr. Simon amerikai televízió- és rádióműsorokban rendszeresen népszerűsíti terápiás és tréneri tapasztalatait, és érdeklődők millióival osztja meg a manipuláció kezelésének bevált fortélyait. Báránybőrben című kötetét immáron húsz esztendeje forgatja az olvasóközönség, számtalan idegen nyelven is megjelent már, hazánkban 2009-ben került a könyvesboltokba a Háttér Kiadó jóvoltából.


A szerző célja, hogy átfogóan ismertesse a karakterzavaros egyének természetét, valamint a rejtett agresszív, más néven manipulátor személyiség sajátságos karakterét. A szubmisszív, áldozat típust elsősorban neurotikus személyiségként írja le, aki túlzott lelkiismeretességtől szenved és szorong, ha saját szükségleteit akarja kielégíteni, valamint bizonytalan saját megküzdő képességében. A karakterzavaros személyiség éppen ellenkezőleg kevés lelkiismerettel bír, elsősorban agresszív és ritkán vagy egyáltalán nincs bűntudat- vagy szégyenérzete tettei miatt. Az agresszió okaként tanult viselkedésminták, a genetikai meghatározottság és az aktuális stressz együttes hatásait írja le.

Valós esetek és szituációk alapján történeteket tár az olvasó elé, amelyek jól megvilágítják, miként viselkedik az említett típus munkahelyi, baráti vagy családi kapcsolataiban. Elmeséli az apa történetét, aki látszólag gyermeke védelmében vállalhatatlan iskolai teljesítményre kényszeríti lányát, vagy a lelkész esetét, aki hivatása nevében családját terrorizálja. Támpontokat nyújt, hogyan ismerjük fel, hogy manipuláció áldozatai vagyunk, és mit tegyünk, hogy kezelni tudjuk a korábban kudarcra ítélt helyzeteket.

A kötet fordítójának, Kövi Györgynek Fegyelmezetlen agresszió egy megengedő társadalomban című epilógusa az asszertív nevelés jelentőségét hangsúlyozza. Megfogalmazza, hogy tisztességes versenyre, és elvszerű harcra csupán az érett jelem képes, a felelősség tanítását pedig nem lehet elég korán kezdeni.

A magyar kiadás kuriózuma Síklaki István szociálpszichológus tanulmánya A manipuláció arcai címmel. Az ELTE Társadalomtudományi Karán a Szociálpszichológia Tanszék tanszékvezető docense a manipuláció és a befolyásolás pszichológiáját tudományos kísérletek és elméletek tükrében tárgyalja. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az aktuális élethelyzet, és a szituáció jellegzetességei is meghatározóak a manipulatív viselkedés szempontjából. Szerinte nem kizárólag a karakter határozza meg, hogyan cselekszünk.

További Konfliktus klinika cikkek a témában:



Kérdés az olvasóhoz:


Olvasta? Önnek mi a véleménye a könyvről?




Egyéni és párkapcsolati tanácsadás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése