Keresés ebben a blogban

2013. január 15., kedd

Konfliktusstílusok és önismeret – Hogyan szoktam viselkedni a nehéz helyzetekben?

Kenneth W. Thomas világszerte elismert konfliktus kutató, számos konfliktuskezelő tréning népszerű segédanyagának szerzője. Ralph Killmann-al közösen fejlesztették ki a Thomas-Kilmann Konfliktusstílus-modellt, amely útmutatást nyújt ahhoz, hogy megismerjük hogyan szoktunk reagálni a nehéz helyzetekben. Részletesen bemutatja a versengés, az együttműködés, az alkalmazkodás, az elkerülés, illetve a kompromisszum-kereső stratégia jellegzetességeit. Arra is felhívja a figyelmet, hogy minden stílus hasznos lehet, ha tudatosan és a megfelelő helyzetekben alkalmazzuk. Lássuk, miről árulkodnak az egyes típusok!



Teknős – Az elkerülő

A Teknős elkerüli a konfliktus helyzeteket, kilép belőlük vagy nem vállalja őket. Az egyéni célok háttérbe szorulnak és a kapcsolat sem válik fontossá. A teknős fél a kudarctól, nehezen kommunikálja saját szükségleteit és nem hisz a sikerben. Reménytelennek tartja, hogy valaha is megoldást találjon a megoldhatatlannak tűnő problémára. Azonban vannak helyzetek, amikor a teknős stratégiája az okos döntés. Kifejezetten bölcsen viselkedik, ha indulatos konfliktus partnerrel akad dolga, és kilép a helyzetből. Tudja, hogy nem most van itt az ideje, hogy konstruktív beszélgetést kezdeményezzen. Azonban arra is figyelmet fordít, hogy ne hagyja annyiban a dolgot, és ha szükséges, visszatér az őt kellemetlenül érintő helyzet tisztázására.


Cápa - A versengő

A Cápa minden áron saját érdekeit igyekszik érvényre juttatni a másikéval szemben és a kizárólagos győzelemre játszik. Többnyire agresszív vagy manipulatív, a másik fél szempontjait nem veszi figyelembe. Ha győzelmet arat, büszke magára, ellenkező esetben gyengének bélyegzi magát és úgy érzi, kudarcot vallott. Abban az esetben bölcsen cselekszik, ha például a másik fél testi vagy lelki védelmében közbelép, és ha szükséges, anélkül tesz lépéseket, hogy ezt a másikkal megbeszélné. Ebben az esetben is fontos, hogy az érintett felek között később sor kerüljön a tisztázó beszélgetésre, és a másik megértse, miért volt szükség a kéretlen közbeavatkozásra. Fontos, hogy a másik érezze az iránta tanúsított tiszteletet.


Mackó – Az alkalmazkodó


A Mackó maximálisan a másik igényeire összpontosít, ám a saját érdekei tökéletesen háttérbe szorulnak. A másoknak való megfelelés mozgatja, azt szeretné, ha mindenki szeretné és elfogadná. Azt gondolja, hogy a kapcsolatban egyedül az alkalmazkodás jelenti a harmónia zálogát, a vita csak elmérgesíti a helyzetet. Úgy érzi, véleményével csak megbántaná a másik felet, így aztán céljai feladásával őrzi meg a kapcsolatot. Okos stratégiát választ, amikor rájön, hogy tévedett, ha például nem a megfelelő információk birtokában hozott döntést. Képes tiszteletben tartani, illetve elfogadni, hogy a másiknak van igaza és felülvizsgálja korábbi meggyőződését.


Róka – A kompromisszum-kereső

A Róka a saját igényeit csak részben érvényesíti, azonban arra ösztönzi a másikat, hogy részben ő is adjon fel valamit a sajátjaiból. Olyan megoldást keres, amiből mindkét fél nyer valamit, így aztán a két szélsőséges nézőpont között valahol félúton találkoznak az érdekek. Részben a célok, részben a kapcsolat is áldozatot kíván a megegyezés oltárán. Bölcsen cselekszik, ha működő kompromisszum kialakítására törekszik, amely számára is vállalható és hosszú távú céljait közben nem veszíti szem elől.


Bagoly -  Az önérvényesítő

A Bagoly értékeli leginkább mind saját céljait, mind a kapcsolatot. A konfliktust megoldandó probléma helyzetnek tekinti és olyan megoldásokra törekszik, amely mind partnere mind saját maga megelégedésére szolgál, miközben megőrzi a kapcsolat minőségét is. Addig nem elégedett, amíg nem oldódnak fel a kapcsolatban kialakult rossz érzések és kellemetlen feszültségek. Magas fokú együttműködési és önérvényesítési készségről tesz tanúbizonyságot. Érvek, ellenérvek alakítják álláspontját, amely a közös cél vagy a célhoz vezető leghatékonyabb megoldás kialakítását segíti.

ETS.

Forrás: 
http://www.kennethwthomas.net
http://www.mindmatters.edu.au


Kérdés az olvasóhoz:


Önre melyik konfliktusstílus(ok) illenek leginkább?




Kérjen ingyenes tesztet és értékelő lapot e-mail-en!
e.tobias.sara@gmail.com


Egyéni és párkapcsolati tanácsadás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése